Friday, September 11, 2015

done interview & waiting for...WORK

assalamualaikum semua. apa khabar?;-)

malam ni cikyue nak gossip ngn korang lagiii. yeayyy;-D ;-D. ingat tak semalam cikyue cakap ada berita HOT yg cikyue nk cerita tuuu,, ingat tak? hmm?? *jengkil mata kat sesapa yg lupa*

ok,,gini ceritanyaaa,,

selepas abis belajar di PPUM bulan 6 tu, cikyue ada interview dgn HR. untuk permohonan kerja di PPUM. sebab kerja sekarang, tak semua graduated student akan dapat. so that why ada interview.

interview tu buat in group. satu group ada 5 org student. 3 org interviewers. 2 org dari HR dan 1 org lagi Pegawai Sains. cikyue ni hadiri utk temuduga jawatan Medical Lab Technologis or MLT or JMP in BM.

meh la nak kasik soalan bocor sikit apa yang ditanya. *bisik-bisik* ;-D.

1) dia tanya psl peribadi. nama, adik-beradik brp org, nak lab mana. Yang ni, cikyue jawab nak lab Neurology, Cardio and Ultrasound utk O&G. Sebab cikyue more prefer kpd patient daripada kerja2 dgn specimen. huhu.

2) soalan psl posting dlm lab. haaa yg ni laaa plg crucial sekalii dik non oiii.. takutt seh! nasib baik cikyue boleh jwb *overconfident.haha*. yg Pegawai Sains tu tanya. Puan Ju tanya pasal apa jenis2 Quality Control Error yg ada. so, cikyue jawab la yg mana cikyue igt. lagipun dia nak contoh je.huhu.

3) lastly, dorang tanya psl hobi, apa yg cikyue suka. soalan yg santai2 je laa. but soalan di sebenarnya nak tgk personaliti kita. so, nasihat cikyue, kalau korang ada yg apply utk kerja makmal/MLT ni,, better korang bagi jawapan yg korang suka tgk crita2 CSI ke, Detective Conan ke, Grey's Anatomy ke. haaaa. sebab interviewers tu nak tgk korang ni betul ke ada jiwa Sciencetist ke x. jiwa medical ke tak. haa. so, nak bagi jawapan tu pun kena fikir dulu betul2. :-).
.
.
.
after a few months, result interview pun kluar. Unluckily, nama Cikyue tak tersenarai dlm 10 org yg berjaya:-). it's okay. Cikyue okey je. sedih tu ada lah sikit sebab terkilan. haha. bukan apa, kita dah study selama 3 tahun kan and then bila tak dapat ni rasa macam tak layak je. huhu. rasa macam diri ni tak cukup skill je. padahal 3 tahun kot duk buat praktikal semua. takpelah. tak ada rezeki nak buat cam mana kann:-).

rezeki Cikyue ada di luar sana. InsyaAllah. so, sekarang, cikyue kena tunggu kontrak 6 bulan habis dulu then baru boleh buat kerja lain atau buat lah pape yg cikyue suka:-). haa. insyaallah bulan 12 ni abis la ;-). tak sabarrrrr nak habis kontrak. so, thatttt i'm FREEEEEE..BEBASSS. yeahhhh!!;-D

sekarang cikyue tumpukan pada bisnes @hezzraezanilabel. jemput follow and support me okeyyy:-)~~~

xoxo,, zasssss

cikyuyue yg comel lotewww;-D

3 comments:

  1. InsyaAllah akan ada rezekinya...cuma lambat dengan cepat je dia datang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah sis:-). terima kasih bg kata2 semangat. kalau ada rezeki tak kemana. kan:-)

      Delete
  2. jom join GA ni...rm200 menanti anda!!!

    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

    ReplyDelete

tinggalkan Nota Cinta anda,,terima kasih daun keladi...